VELIKA ANALIZA FINALA STOBREČA I MEČA STOLJEĆA

Drama do zadnje sekunde utakmice: LUKŠA BRATIM I LUKA ŽURE OSVOJILI STOBREČ
18 srpnja, 2016
Dugopolje prijave do 22.07.: NAKON KOPRIVNOG OZBILJAN TURNIR I U DUGOPOLJU
18 srpnja, 2016

VELIKA ANALIZA FINALA STOBREČA I MEČA STOLJEĆA

Marin Ribičić Neno Juričić nasl

Neno Juričić i Marin Ribičić

Novinarstvo nebi bilo to što jest kada bi pričali kako su Marin Ribičić i Luka Žure pravi genijalci balota. Moramo biti načisto. To su igrači koji će donijeti najmanje krivih odluka unutar 6 sati igre, od svih balotaša uopće. Ponekad neće donijeti nijednu krivu odluku, jer se radi zaista o igračinama. Njihovo valjanje je bilo na najvišem mogućem svjetskom nivou kao što je i najavljeno. Nitko od ostalih balotaša nije sposoban za odraditi nešto slično, po izdvojenom mišljenju. Ipak, mi ćemo težište staviti na nekoliko ključnih situacija i pogrešaka aktera, kako bi puku pogled na meč stoljeća učinili zanimljivijim.

Kriva ili ispravna odluka Nene i Marina?!

Marin i Neno imali su više od igre u prvom setu. Žure se tek na zaostatku 0:5 dokopao bulina i poslao ga na sredinu za blagi preokret na 6:5. Marin i Neno se vraćaju na velikih 14:6. A koliko je balotanje osjetljiva materija, publika sačinjena redom od vrhunskih igrača ni sad nije složna u odluci dali je Ribičić na 14:6 trebao posljednjom balotom otet punat za 15:6 na udaljenosti od metra na prvoj crti ili je trebao pucati za dva punta i set tu istu balotu. Po nekim izdvojenim razmišljanjima odluka je dobra, po drugim se balota puca na 14:10 i više, dok se na 14:9 i manje (a 14:6 spada u tu kategoriju) ista ne puca, zbog prevelike kontrole utakmice i mogućih 15:6, kao u tom trenutku i takvoj igri nedostižnim rezultatom. Ribičić je promašio za nijansu i 14:7. U prilog toj priči ide i bacanje bulina kojeg je Žure tri ruke stavio na mjesto gdje Neno najlošije pucački rješava situacije. To su balote pola metra lijevo ili desno od sredine terena i van „kanala“ u odvojenoj meti, onda kada je bulin u kanalu. Sve je to rezultiralo bljeskom u tri ruke (odigravanja) Žure i Bratima i 14:10; 14:14 i 16:14 za 1:0 u setovima u fenomenalnom preokretu, tek prvom u večeri. Eventualnih 15:6, ritam i bulin u ruci koji nije zanemariv, jer su Marin i Neno inače napravili više punata ukupno u okviru cijele utakmice, a u zidovima da ne govorimo, pokazala se kobnom pogreškom.

Kriva ili ispravna odluka Luke i Lukše?!

Nakon toga u 4 odigravanja Luka i Lukša su izišli na 9:0 i meč se doimao gotovim. Tada (na 9:2) Žure je „zvao“ Bratima pucati balotu kada je Lukša bio u manjku balota, 2 na 3. Po nekim mišljenjima zvanje je dobro, po drugima još je gore od onog zvanja protivnika iz prošle partije. Lukša je, naime, pogodio ono što je pucao, međutim ta je balota ponijela bulina u gumu na najnepovoljnije moguće mjesto za Žuru i Bratima. Bratim je i posljednju balotu odigrao jako dobro. Ipak, nju Juričić bravurozno pogađa sa prave strane za velikih 6 punata. Žure je imao mogućnost zatvaranja igre, čak eventualnu mogućnost da Bratim otme punat i ostane sa balotom u ruci. Ukoliko ne otme, opcija je bila zatvaranje gume „bez igre“ što je nekoliko puta u trećem setu Žure i napravio.

Ljepota balotanja i sreća kao faktor koji jako ograničeno utječe na ishod:

Priča kako ta Bratimova balota nije trebala ponijeti bulina nikada nebi držala vodu, zato ju nitko od aktera nije ni koristio nakon utakmice. Luka je bio jako svjestan situacije, međutim tražio je još malo sreće, koja ga je tada potpuno izdala. Ovo nije boćanje. U toj situaciji kratka balota se ne puca, a traženje punta u minusu balota je previše pretenciozno u velikoj većini situacija, ili u značajno velikom postotku. U skladu s tim, sve osim zatvaranja igre i pokušaja otimanja punta je kriva odluka. Ovo su igrači sa nekoliko tisuća utakmica u rukama i oni znaju sve mogućnosti i postotke u kojima se, u pravilu, te mogućnosti dešavaju. Dakle sreća sa tog aspekta, sa ovim nema nikakve veze.

Žurinu odluku je moguće sagledati i u jednom drugom kontekstu, bez obzira na 6 punata protivnika, i okarakterizirati je kao ispravnom. Naime, iz kuta Luke i Lukše kao osvajača turnira i konačnog pobjednika, ovu odluku je moguće okarakterizirati kao ispravnom, opet po nekim trećim mišljenjima.

Dvije velike serije od po 19:0 kao epilog?!

Rezultat svega je ukupna serija 19:0 za Marina i Nenu, dobivanje drugog seta sa 16:9, sa 0:9 i vodstvo 3:0 u trećem. Podsjetimo se prvog seta i rezultata 14:6 za Marina i Nenu i serije 19:0 za Žuru i Bratima (sa 6:14 na 16:14 u prvom setu i vodstvo od 9:0 u drugom setu).

Spektakularna završnica i meč lopte sa obje strane:

Balota

Lukina balota između dvije Marinove na 6:2 i pozicija na koju i dalje valjaju Neno i Marin

Na 6:2 u trećem setu i prednosti za Marina i Nenu desio se fizički pad i još jedna kriva odluka (ne pucanje balote trećom balotom nakon dvije jako jako dobre Ribičićeve balote) i opet rupa od 3 ruke za 12:6 prednost Žure i Bratima. Ribičić i Juričić se opet uzdižu za 12:14 preokret. To je čak i „šutljivi“ „Live score facebook link“ potpuno uzburkalo. Štoviše, na 12:13 Juričić i Ribičić su za nijansu promašili bulina u naslonu na jako povoljnoj poziciji i zamalo dobili meč. Putanja Marinove balote od bulina se mjerila milimetrima, a nikad nećemo saznati dali je Marin bulina naslanjao ili igrao punat. Taj podatak zauvijek će ostati u glavi i duši ovog balotaškog boema.

Najispravnija moguća odluka po izdvojenom mišljenju:

Marin i Neno su imali 14-ti punat na tlu i dvije balote u ruci. Valjanje jest jedina ozbiljna opcija, ali pozicija nije najjednostavnija. Da jest, i Žure bi bio odbriljirao, a nije. Naslon u bulina 10-ak centimetara značio je i meč. Marinova balota nije smjela biti kratka. Bila je blago duga, prošla spomenuti milimetar od bulina. Tada je Neno bio prisiljen igrati na meč i pobjedu, a ne petnaesti punat (jer protivnik nema 6 nego velikih 12 punata).

Marin je jedan od najboljih poznavatelja igrališta Stobreča, a najbolji tehničar od valjača kada su nasloni u pitanju na tom igralištu definitivno. To je dokazao u finalu i polufinalu kada mu je zbrojeno ravno jedno promašeno naslanjanje iz 20-ak pokušaja. U skladu s tim i poznajući Marinovu želju i nedvosmislenu sposobnost da presudi utakmicu, bilo je jasno da njegova balota neće biti kratka. Znalo se da će biti duga, samo je bilo pitanje hoće li ostati u puntu na ovaj (odmjerena) ili onaj (iz naslona bulina) način ili neće ostati u puntu.

Kao ispravna odluka u ovoj situaciji nameće se jedna jako „teška“ odluka. Ta je da Juričić prvi valja svoju balotu strogo od punta. Ukoliko doda punat, Neno bi Marinu tada riješio dvojbe i Marin više nikada nebi u primisli imao „dugu“ balotu kao opciju. U slučaju da Neno ne doda punat, Marin kao najbolji naslanjač na tom terenu uopće, naslanjao bi bulina za pobjedu, a varijanta balote “od mjere” bi bila isključena kao opcija. Ribičić će predmet jednostavno nasloniti više puta na ukupan broj puta u odnosu na bilo kojeg igrača, pa tako i na legendarnog “Maradonu sa Karpata” Nenu Juričića.

Nakon svega i Žure ponovno „vagao“ i dobro odvagao:

Na 14:12 bulin je završio u gumi, Marin i Neno donijeli su iz viška 4 na 3 ponovno krivu odluku i išli bližanjem otimati balotu koju su zbog viška trebali pucat ili otimat u slučaju promašaja. Bacili su sve balote, koje su doduše bile jako aktivne. Bratim je ostao sa 3 balote u ruci, a da je kojim slučajem imao dvije Žure bi vrlo vjerovatno inzistirao da obje nosi u ruci. Odlučili su se za živu balotu „od dvije šponde“ koja se pokazala kao pun pogodak, a Lukša je dodao i drugu za tri velika punta i 15:14. Treću balotu je jednako odigrao, ali ona nije sjela kao prethodne dvije. Čak je bilo upitno ima li mjesta za četvrti punat. Zadnja ruka je bila igriva, a Bratim i Žure su u njoj naprosto bolje odigrali za 16:14 pobjedu i veliko slavlje.

 PREOKRETI, VRHUNSKA IGRA I MEČ DOSTOJAN FINALA: ŽURE I BRATIM POBJEDNICI STOBREČA U LJEPOTICI

Luka i Lukša u društvu prekrasne Irene

Comments are closed.