VLATKO BAN, LEO VETMA I HRVOJE TEŠIJA PONAJBOLJI BALOTAŠI SA KLISA

Bast: SAMOPROZVANI NOVI ŽURO, POPULARNI „KATARA“, BACIO U SJENU POMOR FAVORITA
4 travnja, 2016
Diljem Dalmacije: ANIĆ I BILI LAGANO DO POBJEDE
6 travnja, 2016

VLATKO BAN, LEO VETMA I HRVOJE TEŠIJA PONAJBOLJI BALOTAŠI SA KLISA

hrvoje tešija

Na kampanju i peticiju o boćanju na olimpijadi 2024 još ćemo se nekoliko puta vratiti do dana odlučivanja o istom.

Jesenice. Na turniru u Jesenicama ponovo postaje jako zanimljivo kao što je to bilo na turniru parova, bez obzira što se radi o početnoj fazi turnira. Branitelji titule iz turnira parova, koji su se ozbiljno pojačali i za trojke sa jednim od najkonstantnijih balotaša u posljednje vrijeme, doslovno su „vile pronijele“ u drugo kolo, o čemu će više riječi biti u osvrtu na prvo kolo nakon odigravanja današnjeg derbija između Petra Bilokapića, Igora Milasa i Mate Botice protiv Gorana Bulića, Josipa Glavinovića i Špira Bulića.

Tema prvog kola su tri ponajbolja igrača sa Klisa, Leo Vetma, Vlatko Ban i Hrvoje Tešija. Oni u pravilu redovito pobjeđuju ponajbolje igrače regije. To je bio slučaj i u nedavno završenom turniru na Stobreču, a i na aktualnom u Jesenicama gdje su izbacili mladu nadu Dominika Tadića i Božu Ribičića Boću, jako jako pojačane Marinom Ribičićem. U Stobreču su zapeli na prepreci iza i naizgled lakšem protivniku, a teren u Jesenicama po konfiguracji bi mogao biti onaj koji im jako odgovara. Od posljednjih odličnih rezultata napomenimo da je trojac bio dio ekipe koja je prošle godine osvojila jedini turnir „četvorki“ u regiji.

Leo Vetma je polivalentan igrač čija je pozicija pucač u paru i trojci. Na tom poziciji ravnopravan je svim igračima Dalmacije. S obzirom na iskustvo, mirnoću i konstantu u igri solidno može odigrati korektora, po potrebi i valjača. Kad je u svojoj seriji može nekoliko sati pogađati bez promašaja.

 

Hrvoje Tešija je igrač koji na sve tri pozicije može pružati vrlo dobre partije. Nekad puno konstantniji kao valjač u paru i trojci. Međutim, nakon ulaska u boćanje vuču je značajno popravio, pa sada jednako dobro igra sve tri pozicije.

Vlatko Ban. Popularni „Poštar“, za razliku od dvojca koji je predvodnik mlađeg vala igrača (poglavito Tešija) pravi je iskusni balotaški lisac, koji balote igra od samih početaka. Kao takav ima nebrojeno utakmica u nogama i rukama, a balotu baca na starovički način iz „polupjombe“. S obzirom na to dugogodišnje iskustvo i rutinu on je jednako dobar na sve tri pozicije.

Trojac se ponovno fuzirao nakon kratke stanke, a u Jesenicama bi mogli vrlo daleko.

leo i hrvoje

Slika: Leo Vetma (lijevo) i Hrvoje Tešija (desno)

Leo Vetma

Slika: Leo Vetma  u trku

Comments are closed.