Za širu javnost: ZAŠTO NAGLASAK NA DALMATINSKOJ MLADOSTI ?!

Poremetio ih nepoznati prolaznik: DENIS TAFRA SA ZG “ŠPICE” SLETIO NA TRENINGE ZA OMIŠ
20 travnja, 2016
GORNJA BRELA I JEDAN OD NAJLJEPŠIH PEHARA
21 travnja, 2016

Za širu javnost: ZAŠTO NAGLASAK NA DALMATINSKOJ MLADOSTI ?!

Objašnjenje

Dio proslavljenih dalmatinskih boćara nezadovoljen je medijskim tretmanom s obzirom na doprinos koji su balotanju dali. Stoga, dužni smo obavijestiti javnost da smo upoznati sa svim aktivnim i manje aktivnim, ne samo balotašima nego i boćarima regije o kojima javnost još i zasada nije čula dovoljno. Također, poznato nam je da u sve četiri dalmatinske županije i na otocima postoje igrači koji najsnažnije balotaške turnire ne posjećuju, a proslavljeni su boćari i balotaši. Sve je to moguće promijeniti i popraviti na bolje putem rubrike kontakt (zasada) u koju nam svaki pojedinac može dostaviti bilo kakav koristan materijal (biografije, rezultate …), kako bi ga obradili.

Također, balotanje sa igrom u gumi je osnov ove čitave priče. Većina igrača jesu boćari neke od liga. Ipak, samo boćanje (koliko god ga nedvosmisleno podržavali, što se jasno vidjelo kada je podržana odlična inicijativa za Boćanje na Olimpijadi 2024)  nije niti sekundarna aktivnost koju nam je intencija pratiti.

Jednako tako kada je u pitanju najzastupljeniji dio Dalmacije u dosadašnjim objavama, dužni smo napomenuti sljedeće: Rezultat je neumoljiv, a igrači splitske, omiške, sinjske i kaštelanske baze nedvosmisleno i neumoljivo osvajaju najsnažnije turnire u Dalmaciji. Od zadnjih deset igrača koji su osvojili, njima gostujuću, Rogoznicu u posljednje tri godine, čak njih osam je sa tog spomenutog područja. Jedan turnir u okolici Imotskog koji je bio jako važan za prošlu balotašku sezonu „sudili“ su u finalnoj utakmici sinjski igrači i jedan igrač iz splitske baze. Jedan bivši svjetski boćarski prvak iz neretvanskog dijela Dalmacije nije bio ni blizu konkurentan jako prosječnoj ekipi iz srednje dalmatinske baze prošle godine po isključivo balotaškim pravilima. Kad povučemo paralelu sa npr. Omišom, Stobrečom ili Hanom, u ovom trenutku izgleda jako nestvarno da netko od „gostiju“ sjevernije od Potravlja, zapadnije od Trogira i južnije od Omiša može jedan takav turnir osvojiti. Osim jedne ekipe iz Vrgorca koja se pokazuje konkurentnom i pokojeg pojedinačnog slučaja iz okolice Šibenika, za sada rezultatski uspješnih balotaša, dakle isključivo balotaša, jednostavno nema.

Što bi bilo najljepše:

S obzirom da velik broj ekipa iz Splita, Kaštela i Omiša (osvajači iz 2015 su pretežno „omiška dica“) svake godine posjećuje spomenutu Rogoznicu, prava vijest bi bila da ponajbolji igrači iz Šibenika posjete npr. Omiš. Dica u Rogoznici nisu uzimala alibije. Ekipa je imala jednog jedinog aktivnog boćara (i udovoljavala čak i ovogodišnjoj najavljenoj promjeni pravila), putovala iz dalekog Omiša do Rogoznice i prošetala se do titule sa omjerom 10:1 u setovima i 5:0 u pobjedama. Sve to može napraviti i netko od gostiju u Omišu. Ipak, dok god titula ostaje domaćinu u rukama (a to bi po „izdvojenom mišljenju“ moglo biti jako dugo), teško je povjerovati da se negdje balota bolje nego u Splitu kao najvećem gradu regije i njegovoj okolici (Kaštela, Sinj, Omiš).

U skladu sa svim navedenim cilj nam je promovirati balotanje među mlađom populacijom, kao i mlađu populaciju balotaša općenito pa čak i na „štetu“ pokojeg iskusnog i starijeg, a naravno u ovom trenutku boljeg igrača. Razlog tome je zanimanje mlađeg dijela populacije za balotanje koje je 2012 godine bilo poprilično loše, a balotaška perspektiva gotovo nikakva. Zato, kad lice mladog igrača ugleda „naslovnicu“ neka to bude na ponos svima nama, bez obzira što dio mlađih igrača u ovom trenutku najviši nivo igre ipak nema. Oni mogu napredovati i nada je da hoće.

Također, na obzoru je rješenje kako bilo tko može organizirati dovoljno kompetitivan turnir u bilo kojem od ostalih djelova Dalmacije, dalmatinskih otoka i ostatka lijepe naše, a da ga pri tom dalmacijabalote.com vrednuje kao turnir najviše moguće razine. Javnost će sa svime biti upoznata uskoro. Igre neka se fer i sportski nastave, najbolji neka pobijedi u svakom balotaškom nadmetanju kao i u svim slučajevima do sada.

Comments are closed.