Završeno ekipno Petanka Prvenstvo Hrvatske: BK DALMATINO NAJBOLJI !

Zaton bolji od Adrie ! SVE JE SPREMNO ZA VELIKO FINALE PETANKA PH !
3 rujna, 2020
OMIŠ POJEDINAC: Marin Ribičić prvi finalist – Drugo polufinale veliki derbi !
6 rujna, 2020

Završeno ekipno Petanka Prvenstvo Hrvatske: BK DALMATINO NAJBOLJI !

Josipa Martinović (lijevo) i Branka Bilandžija (desno – u stavu)

Ekipno petanka prvenstvo Hrvatske je za nama. Dvije istinske sportske petanka heroine Branka Bilandžija i Josipa Martinović su pružile pravu utakmicu, koja je na kraju presudila finale. Branka je za malo bila bolja (13:12) u prvom pojedincu, nakon kojeg je Dalmatino poveo Zatona sa 2:1 i sačuvao prednost do kraja za ukupnih 6:3.

Milanu Gnjidiću, kao glavnoj karici BK Dalmatino, i njegovim suigračima je medalje uručio predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza Tomislav Ćurko.

Dalmatino je tako bez poraza “preživio” i regularni dio sezone, ali i finalnu utakmicu koja je počela mnogo prije sučevog zvižduka. Onim najvećim analitičarima u boćanju (telefoni su radili doslovno na sve strane, pa i oni od Volo boćara šibenskih klubova kako bi se došlo do informacija) se u jednom trenutku činilo (otprilike četiri sata prije početka utakmice) da je Zaton jako blizu tituli. I da, dijelilo ih je nekoliko punata i par odigranih boća. Ipak se radi o istinskim majstorima petanka boćanja. Ali Dalmatino je šampionski izdržao i tako osvojio prvo službeno natjecanje ispred HBS-a.

Što čeka petanku u budućnosti:

Hrvatski boćarski savez je jedan od najkvalitetnije posloženih nacionalnih saveza u svijetu. Volo reprezentacija je najuspiješnija reprezentacija svijeta sa zadnjeg SP-a. Raffa komisija za razvoj radi nesmiljenom žestinom, juniori ulaze u svoju četvrtu godinu, a ženska liga je još “starija”. To znači da će svi navedeni projekti, pa i petanka trebati pratiti standarde koje postavi HBS.

Konkretno za petanku će to značiti dodatno uređenje igrališta s nadom da će Šibenik imati prvi veliki petanka centar u Hrvatskoj, što zasada nije slučaj, a igrališta u Vodicama su ona bolja (u usporedbi sa Šibenikom). Sanitarni čvorovi bi trebali biti puno bliže terenima u odnosu na psotojeće stanje. Kako raffa teži poliuretanu i nadmetanju sa talijanima, tako će petanka morati težiti standardima poput onih u Francuskoj. Raffa liga ima desetak igrača mlađih od 20 godina koji nose igru svojih ekipa, a taj zadatak petanka tek ima za ispuniti. I raffa je daleko, a petanka još dalje od konačnog cilja. Ipak, napredak je vidljiv i određeni temelji postoje.

Mnogo uključenih žena u priču je svakako važna stvar, gdje je BK Vodice dao svoj značajan doprinos.

Također, HBS je donio lucidnu odluku da se prvenstvo igra jednokružno, jer bi dvokružni sustav donio i dvostruko više problema. U jednoj utakmici u regularnom dijelu prvenstva su dvije ekipe potpuno promašile prijavu što je rezultiralo oduzimanjem bodova, a samo finale prvenstva je u jednom trenutku došlo pod znak pitanja u smislu dali će se odigrati ili ne. To je previše turbulencija za jedan ozbiljan projekt i još jedan znak da HBS ima dosta toga za odraditi.

Međutim, stvarna i realna nada je da će ova prekrasna grana boćanja, petanka, zaživjeti na najbolji mogući način za dobro naše djece sutra.

Predsjednik HBS-a Tomislav Ćurko

Comments are closed.