Izdvojeno mišljenje: POVIJESNO FINALE STOBREČA – PROGNOZA

Najava turnira: MAKARSKA ZELENKA – NOVA DESTINACIJA ZA BALOTAŠE
31 ožujka, 2016
Šok ili prvotravanjska šala?!: IKO PALAVERSA PROPUŠTA FINALE
1 travnja, 2016

Izdvojeno mišljenje: POVIJESNO FINALE STOBREČA – PROGNOZA

 

bl1338_clash 2

S obzirom da je cilj da se čuje mišljenje što većeg broja igrača koji imaju manji ili veći značaj u balotaškom svijetu uvodena je rubrika „Izdvojeno mišljenje“ kroz koju je cilj uključiti što veći broj poznatih balotaša u diskusije i rasprave o balotaškim temama, tehnici, taktici u balotaškoj igri, kao i obilježjima najistaknutijih igrača.

Posljednja utakmica stobrečkog grand slama na rasporedu je u 18:00 u subotu. Očekuje se iznimno velik broj posjetitelja s obzirom da se radi o najvažnijoj utakmici u modernijoj balotaškoj povijesti. Najave dolaska navijača su nezapamćene. Utakmica je najvažniji meč godine dosada i jedna od važnijih utakmica u modernijoj balotaškoj povijesti. Dalmacija i ljubitelji ove stare dalmatinske igre ovaj meč pamtit će zauvijek. Povijest će biti pisana, a vi želite tome svjedočiti.

Mate i Iko branitelji su titule. Marin i Neno već su bili u finalima Stobreča, a i sami su dvije godine za redom osvajači trojki Omiša, što je najvažniji turnir u „balotaškom kalendaru“. Dakle, svi spadaju u najbolje igrače Dalmacije u ovom momentu.

U analizi polufinala ova dva para bili su blagi favoriti. Na kraju su te uloge su i opravdali. Mate i Iko zabilježili su epski povratak u polufinalnom meču i pokazali da se igra do 32, a ne do 31 punat. Marin i Neno odigrali su najbolji svoj meč uopće u Stobreču.

Kad bi gledali po tim spomenutim polufinalnim ogledima, finale se nebi trebalo ni igrati, a pobjednik bi se znao. Međutim, problematika balotanja na ovoj razini nešto je drugačija. Naime, ponajbolji balotaši u regiji u prosjeku od desetak utakmica, njih sedam odigraju jako dobro i odlično. Dvije dobro ili prosječno, a jednu blago ispod prosjeka ili svako dvadesetu otprilike potpuno podbace. Tu pojavu možemo nazvati „okvirni prosječni učinak unutar 10 utakmica“. Veliki igrači u te dvije ili tri lošije utakmice nalaze način i put do pobjede, što je ključ dobrog rezultata ili broja osvojenih turnira. Svakom igraču lošiji dan se može desiti i bez nekog ozbiljnijeg utjecaja ili faktora, što su oba polufinala i pokazala.

Ipak postoji velika šansa da svi odigraju vrlo dobro ili odlično, a u tom slučaju faktor koji bi mogao biti presudan je sreća. Sreća se u balotama da isprovocirati točnim, pametnim i lucidnim odlukama unutar igre. Međutim, ekipe su i u tom segmentu potpuno izjednačene.

Na ovom nivou zaista je teško govoriti da netko nešto ne zna ili ne može. Igrači su najbolji u regiji, ali i svjetski prvaci imaju mane ili lošije tehničke detalje, pa tako i najbolji protagonisti u balotama, jednako kao i u bilo kojem drugom sportu. Svi igrači materiju poznaju jako dobro, ali nijedna od dvije ekipe nije sinhronizirana do savršenstva. Marin najbolje „pliva“ u meču kad ima potpunu slobodu u igranju, odlučivanju i navođenju, a Neno ima vrlo slične karakteristike. Također Iko i Mate različiti su ponekad (doduše jako rijetko) u izražaju što je polufinale i situacije unutar istog, kad su bili pred raspadom, najbolje pokazalo. Sve deficite ekipe kao homogene momčadi, ukoliko ih ima, Marin je više nego sposoban anulirati. Dakle, kao što je rečeno, potpuni „egal“.

Ipak najvažnije se dotaknuti opcije po kojoj bi svi akteri mogli biti na visokom nivou. To će značiti da ćemo gledati Ivana Iku Palaversu kako cikava u serijama i tako cijelu večer. Nediljka Nenu Juričića kako riješava sve moguće i nemoguće situacije. Marina Ribičića koji virtuozno izvodi što zaželi i Matu Paveškovića koji ne promašiva. Sigurno se nijedan od aktera neće prepasti protivnika ni težine utakmice. Mati i Iki ta je borbenost i hrabrost važan segment igre. Ipak, Marin je specijalac za taj način igre s obzirom da se radi o bezkontaktnom sportu i takve situacije zna pretvorit sebi u korist. U svakom slučaju, čeka nas prava izjednačena poslastica za sve prisutne.

Dublja analiza aktera, njihovih sitnih nedostataka i širokog spektra vrlina nedvosmisleno postoji, međutim vrijeme je da publika i oni koji u turniru više nisu sjednu, gledaju i uživaju u ovom klasiku. Da igrači zauzmu pozicije, odigraju svoje glavne uloge i odluče pobjednika. Obje ekipe zaslužuju titulu, ali pobjednik će biti samo jedan. I to onaj tko tu povijesnu subotu bude bolji. Sve ostalo otići će u zaborav.

Omjer, po izdvojenom mišljenju: Marin Ribičić / Nediljko Juričić – Mate Pavešković / Ivan Palaversa, potpuno izjednačenih 50:50.

Vezane vijesti:

Drama polufinala: PAVEŠKOVIĆ I PALAVERSA ZA ANTOLOGIJU

Ukazao se “Maradona sa Karpata” za finale Ribičića i Nene Juričića

Comments are closed.